• Mansuroğlu Mah. Lider Centrio İş Merkezi C Blok 9. Kat, No: 81 Bayraklı, İzmir

  • Telefon 0542 663 64 65

Kıkırdak Nakli

Awesome Image


Kıkırdak Nakli

Tüm eklemlerin yüzeylerini kaplayan özel bir doku olan kıkırdak dokusu oldukça narin bir yapıya sahiptir. İçeriğinde sinir, kan ve lenf dolaşımı yoktur ve beslenmesini üzerinde bulunduğu kemik ile eklem sıvısından sağlar. Bu nedenlerden dolayı kıkırdak dokusu herhangi bir şekilde hasar aldığında eski kalitesinde iyileşmesi hem oldukça zor hem de uzun sürelidir.

Özellikle genç hastalarda eklem kıkırdağının sağlığının ve devamlılığının korunması elzemdir. Aksi halde sorun, eklem kireçlenmesine kadar ilerler. Hasta bunu aktivite sırasında ve hatta istirahat halinde iken devam eden ağrı, hareket kısıtlılığı ve takılma gibi şikayetlerle dile getirir.

Hasarın bu derece ilerlemesinin engellenmesi oldukça önemlidir. Hasar kontrol edilebilir ve tedavi edilebilir haldeyken yapılan bir müdahale eklem sağlığına eşsiz bir katkı sunacaktır. Kıkırdak dokunun kendisi kadar üzerinde bulunduğu kemiğin sağlığı ve canlılığı da oldukça önemlidir.

Özellikle ayak bileği, diz, kalça ve omuz eklemlerinin kıkırdakları ortopedik cerrahi pratiğinde geniş yer tutmaktadır. Bu bölgelerdeki kıkırdak hasarlarının genişliği ve derinliğine göre tedavi planı değişmektedir. Küçük defektlerde kemikten ekleme doğru açılan küçük deliklerden kök hücre elde edilmesi suretiyle yapılan mikrokırık  veya nanokırık işlemi yeterli olabilirken daha büyük defektlerde sentetik kıkırdak iskeleleri kullanılabilir. Bu tür tedavilerde ekleme özel yöntemlerle elde edilmiş kök hücre enjekte edilmesi, tamir olan kıkırdak dokusunun kalitesine katkı sağlayabilir. Daha büyük defektlerde ise hastanın kendi kıkırdağının dış ortamda üretilip tekrar hastaya yerleştirilmesi prosedürünü içeren 2 aşamalı bir işlem uygulanabilir. Bu teknikle tamir olan kıkırdak dokusu oldukça kaliteli olmakta ve hastanın hissettiği semptomlar minimumda kalabilmektedir. Daha geniş ve derin kıkırdak ile kemik hasarı varlığında ise allogreft denilen kadavradan alınmış parçalar, hastadaki hasarlı alana göre kesilip hazırlanmak suretiyle ilgili bölgeye yerleştirilebilir.

Hangi tedavi yönteminin uygun olacağını doktorunuz planlayacaktır.