Kalça eklemini oluşturan uyluk kemiği ve onun uzantısı olan top şeklindeki femur başını birleştiren femur boyun kısmında ve boynun altındaki trokanterik bölgedeki kırıklar kalça kırığı adını almaktadır. Yaşlılıkta kemik erimesine bağlı olarak, sık görülen önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşam süresinin uzaması sonucu bu tip kırıklar daha sık görülmeye başlamıştır. Yaşlı hastalarda görülen kemik erimesi (osteoporoz), bu hastalarda kalça kırığı oluşmasını kolaylaştırmakta ve basit bir düşme ile veya düşme olmaksızın kırık oluşabilmektedir. Bu nedenle kalça kırıkları, kemik erimesinin daha fazla olduğu kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir.Kalça kırığı sonrası en önemli bulgu hastanın kırılan bacağı üzerine basmamasıdır. Kalça hareketleri çok ağrılıdır. Bacak diğerine göre kısa ve dışa dönük şekilde durabilir.

Yaşlı hastalarda kalça kırıklarının tedavisi için cerrahi tedavi tercih edilmelidir. Her ne kadar bu hastaların anestezi alması genç hastalara göre daha riskli olsa da ameliyat edilmemesi durumunda gelişebilecek problemlerin hastanın hayatını daha fazla riske sokacağı unutulmamalıdır.

Kalça bölgesinde kırığın yeri ve şekli, hastanın yaşı, yürüme potansiyeli olup olmadığına göre tedavi seçilmektedir. Uyluk kemiğinin üst kısmındaki ( femur boynu) kırıklarda hasta genç ise kırığın iyileştirilmesine yönelik tedaviler uygulanır. Kırık tedavisi sonrası ise, kırık kaynayıncaya kadar ameliyatlı ayağa tam yük verdirilmez.

Yaşlı hastalardaki kalça kırıklarının cerrahi tedavisinde protez ameliyatları veya kırığı kaynatmaya yönelik tespit ameliyatları uygulanmaktadır. Seçilecek yönteme çoğunlukla kırığın yerine göre karar verilir. Protez ameliyatlarında kırık parça çıkarılarak kemik içerisine kalça protezi yerleştirilir. Kırığın tespit edildiği ameliyatlarda ise çeşitli plak-vidalar veya kemik içine konulan çiviler kullanılarak kırık parçalar birbirine tespit edilir ve kırığın kaynaması sağlanır. Her iki yöntemde de amaç hastayı ameliyattan sonraki gün ayağa kaldırmak ve koltuk değneği veya yürüteç ile yürütmektir. Fizyoterapinin kalça kırığı tedavisinin çok önemli bir parçası olduğu unutulmamalıdır.

Ameliyat öncesi ve sonrası dönem olumsuzluklar konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.