Skafoid Kırıkları
Skafoid el bileği eklemi içersindeki 8 küçük kemikten en önemlisidir ve en sık kırık gözlenenidir. El bileği üzerine düşme en sık görülen yaralanma şeklidir. Hastaların birçoğu düşme sonrası el bileğindeki hassasiyeti önemsemez ve hekime başvurmaz, bir grubu da hekime başvurmasına rağmen kırık röntgen filmlerinde fark edilemez. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca skafoid kırıklarının zor kaynadığı da gözönünde bulundurulmalıdır.
Skafoid kemik kırıldıktan sonra kırık parçalardan biri ölebilir. Bu duruma avaskuler nekroz ya da aseptik nekroz denmektedir. Yerinden oynamamış kırıklarda; önkol el ve başparmağı içine alçılı tedavi uygulanabilir. Alçılı tedavi süresi ortalama 6–10 haftayı bulur. Kırık oluşumu sonrasında kaynamanın hızının kırık kemiğin kanlanması etkilemektedir. Özellikle 1/3 ön kısım yani önkola yakın kısımdaki skafoid kırıklarında bu nedenle cerrahi önerilir.
Yerinden oynamış kırıklarda cerrahi en uygun tedavi yöntemidir. Cerrahi tedavide amaç; vida ve çivilerle kırığın oynamamasını sağlamaktır. Bazı durumlarda vücudun başka kısımlarından kemik alınarak bu bölgede kullanımı gerekebilir. Bazen uzun alçılama süresi nedeni ile ayrışmamış kırıklarda da vida ile kırık hattını görmeden cerrahi önerilebilir.
Tedavi sonucu oluşabilecek komplikasyonlardan bazıları şunlardır: Kırığın kaynamaması, Kırık sonrasında ortaya çıkan kemik ölümü, Kırık sonucu oluşan kireçlenme. Bu istenmeyen durumların tedavi planını doktorunuz yapacaktır.