Kalça Protezi
Yaş, geçirilmiş kırık ya da romatizma gibi çeşitli hastalıklar kalça eklemindeki kıkırdakların bozulmasına sebep olabilir. Ağrılı ve hareket kısıtlılığı olan bir kalça, günlük hareketlerin kolay bir şekilde yapılabilmesini engeller. Yıpranmış kalça eklemleri hareket etmekle, yürümekle, oturup kalkmakla ağrı yaratır. Zaman içinde hareketler azalır. Bu durum, yıllar geçtikçe istirahat halinde dahi ağrılara, hatta uyku düzeninizin bozulmasına neden olabilir.
Kalça protezi, kireçlenmiş ya da kırık sonrası kalçada meydana gelen hasarlanmış kemik ve kıkırdak yapıların çıkarılarak yerine özel metal, plastik ya da seramikten oluşan suni eklemin konmasıdır. Kalça protezi, güvenli ve efektif bir tedavi metodudur. Bu operasyon sonrasında hastanın hissettiği ağrılar ortadan kalkar, kalça hareketleri artar ve hastanın günlük aktivitelerine geri dönmesi sağlanır.
Kalça protezi kemiğe iki şekilde tutturulabilir. Kemik kalitesi çok iyi olmayan ileri yaştaki hastalarda, protez kemik çimentosu adı verilen bir dolgu maddesi ile kemiğe tespit edilir. Bu tip protezlere çimentolu kalça protezi adı verilir. Kemik kalitesi iyi olan daha genç hastalarda ise, üzeri gözenekli bir madde ile kaplanmış olan protezler, kemiğin içine çok sıkı bir şekilde yerleştirilir ve sonrasında vücudun kemiği, protezin üzerindeki gözeneklerin içine ilerleyerek tespiti sağlar. Bu tip protezlere çimentosuz kalça protezi adı verilir.
Total kalça protezi için cerrahi olarak belirlenmiş bir yaş ya da kilo sınırlaması bulunmamaktadır. Ancak bu uygulama için önemli iki kriter bulunmaktadır. Bunlar; hastanın ağrısının şiddeti ve kalça hareketleridir. Bunun için başvurulan cerrah öncelikli olarak hastayı bireysel olarak inceler.
● Kalça ağrısı hastanın günlük işlerini kısıtlıyorsa. Örneğin; yürümesinde, oturmasında ve kalkmasında sıkıntı veriyorsa,
● Hastanın ağrıları gece ve gündüz sürekli devam ediyorsa,
● Kalça hareketlerinde kısıtlılık meydana geldiyse,
● Hastaya uygulanan ilaç, fizik tedavi ve aktivite düzenlemesi gibi uygulamalar sonucunda ağrı geçmiyorsa, ameliyat gündeme gelecektir.
Total kalça protezi ameliyatının başarısı hastanın genel durumu, kemik kalitesi ve ameliyat öncesinde eklemin hareket sınırlarının ne kadar olduğu ile yakın ilişkilidir. Eklem hareket açıları fazla sınırlanmadan ve kemiklerinde şekil bozuklukları çok fazlalaşmadan total kalça protezi ameliyatı yapılan hastalardan elde edilecek hareket rahatlığı ve günlük kullanım ileri derecede hareket kısıtlılığı ve kemiklerde ileri derecede şekil bozuklukları meydana gelen hastalardan daha iyi olacaktır. Bu nedenle ameliyatın zamanlamasını doğru yapmak, çok geciktirmemek daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Ancak bu hastanın genç yaşta ameliyat edilmesini anlamına gelmez. Bu durum doktorunuz tarafından en doğru şekilde değerlendirilecektir.
Total kalça protezini oluşturan parçalar, hareket sırasında ortaya çıkan sürtünmeye bağlı olarak zaman içinde aşınabilir. Bu da ağrılı protez gevşemesine yol açabilir. Uygun cerrahi teknik ve modern protez tasarımları kullanılarak yapılan kalça protezlerinin ömrü günümüzde 20 yıla kadar uzamıştır. Yeni geliştirilen seramik ve metal ara yüzlü kalça protezlerinde bu sürenin daha uzun olması beklenmektedir. Aşırı kilo ve tekrarlayan zorlayıcı aktiviteler aşınmayı artıracağı için protezin ömrünü kısaltacaktır. Gevşeyen protezler, çoğu hastada ikinci bir ameliyat ile çıkartılıp yeniden kalça protezi yerleştirilebilir.