Erişkin Brakial Pleksus Yaralanması
Brakial Pleksus, omurilikten çıkan sinir köklerinin üç büyük dal halinde seyrederek birbirleri ile bağlantı oluşturduğu, koltuk altı bölgesinde yer alan büyük bir sinir topluluğudur. Bu sinirler kürek kemiği, omuz, kol ve el kaslarının hareketini ve duyusunu sağlar. Zedelenmesi durumunda kürek kemiği, omuz, dirsek, el bileği, el ve parmak kasları etkilenebilir. Zedelenmenin şiddetine ve sinirin zedelenen bölümlerine göre çalışmayan veya etkilenen kaslar değişiklik gösterebilir.
Erişkinlerde görülen brakial pleksus yaralanmaları en sık motosiklet kazaları, diğer araç içi veya araç dışı trafik kazaları, yüksekten düşmeler ve ateşli silah yaralanmaları sonrasında meydana gelir.
Sinirin gerçek anlamda yaralanıp yaralanmadığını, yaralandıysa hangi seviyede yaralandığını göstermeye yardımcı olacak gerekli tetkikler tanının ayrıntılarına ışık tutar.
Sinir ameliyatları, yaralanmayı takip eden bir yıl içinde uygulanmalıdır. Omurilik düzeyinde yaralanan sinir kökleri için günlük hayatta daha az kullandığımız sinirlerden aktarım yapmak (sinir transferi) gerekebilir. Sinir köklerinin gözle görülebildiği daha aşağı seviyeli yaralanmalarda ise bacaklardan alınan sinirler eksik bölge arasında köprü yapılarak kullanılır.
Kas ve tendon transferleri, kemik ameliyatları, eklem dondurma (artrodez) ameliyatları gibi yöntemlerle geç gelen olgularda yeterli bir fonksiyon kazandırılmaya çalışılır. Doktorunuz en iyi yöntemin hangisi olduğu konusunda sizi bilgilendirecektir.
Unutulmaması gereken en önemli noktalardan birisi ameliyat sonuçlarının uzun bir süre sonrasında alınmaya başlanacağıdır. Yıllar boyu sürebilecek zahmetli tedavi protokolleri ve uygun dönemlerde yapılacak ameliyatlar ile maksimum fonksiyon sağlanmaya çalışılacaktır. Bu süreçte hasta- doktor arasındaki uyumlu bir izlem ve fizyoterapi süreci önemli olup, büyük bir sabır gerektirir.