Dupuytren Hastalığı
Dupuytren hastalığı; sıklıkla el avuç içinde cilt altındaki katmanın kalınlaşması ile oluşan hastalıktır. Hastalık sonucunda ciltte buruşma ve tendonlarda yapışıklık oluşur.
Bu hastalığın ailesel olduğu, alkol ve sigara kullanımı, damar hastalıkları, tiroid bozuklukları, epilepsi ve diyabet ile bağlantılı olduğu bilinmektedir.
Avuç içinde özellikle yüzük ve serçe parmakta, oluşan ağrısız şişliklerle başlar. Giderek şişlik artarak bir bant şeklinde kalınlaşmaya başlar. Ciltte oluşan şişlik ve sertleşme arttıkça parmakların esnekliği etkilenir. Hasta avuç içini düz zemine koyduğunda , el ayası yere temas etmez ve kubbe şeklini alır. Hastalık ilerledikçe tendonları, komşu damar ve sinirleri de etkileyebilir. Hastanın parmağını açması giderek zorlaşır. Bu nedenle elini yıkaması, eldiven giymesi, elini cebine sokması, alkışlaması ve nesneleri kavraması bozulur.
Erken dönemlerde ilerlemeyi azaltmak için fizik tedavi ve kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Parmakta açamama (hareket kısıtlılığı) başladığı anda uygun cerrahi işlemle müdahale edilmelidir.