Doğumsal Felç (Obstetrik Palsi)
Kol ve ele giden sinirler boyundan çıktıktan sonra önce grup halinde seyreder, daha sonra kola girdiğinde birbirinden ayrışarak üç ana kablo halinde aşağıya doğru ilerler. Bu alanda oluşan hasar sonucu belirli his ve fonksiyon bozuklukları ortaya çıkar.
Doğumsal felç, özellikle kilolu bebeklerde, zor doğumlarda, çocuğun doğum sırasında omzunun takılması sonucu kolunun çekilmesi, zorlanması durumlarında kola gelen ana sinir kökünün zedelenmesi sonucu ortaya çıkar. Bu durum, sinirde kopma ya da uzama şeklinde olabilir.
Bir bebek eğer doğduktan sonra elini veya kolunu oynatamıyorsa mutlaka doğumsal felç zedelenmesi ihtimali üzerinde durulmalı, bu konu araştırılmalıdır. Omuzda, dirsekte, elde veya kolun tümünde hareketsizlik ve güçsüzlük görülür. Hiçbir zaman ayakta ve bacakta bir sorun yoktur. Kaslarda kasılma görülmez. Mental ve zihinsel sorun yoktur.
Bu bebekler doğumdan sonra 1. günden itibaren el cerrahı, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimlerinin takipleri altında tedavi edilmelidirler. Amaç klinik izlem ile birlikte sinir etkilenmesinin derecesini saptamaktır. Bu bebekler ağır sinir etkilenmeleri ve kopmalarında ilk 6 ayda ameliyatla tedavi gereksinimi duyabilirler. Kopan sinirler onarılmalıdır. Cerrahi tedavi sonrası hastaların izlemleri sürer. Bazen yetersiz fonksiyonlar için veya erken dönemde sinir ameliyatı gereksinimi olmayan hastaların fonksiyonlarını artırma tendon, kas nakilleri, kemik-eklem ameliyatları ile tamamlayıcı cerrahiler yapılabilir.
Doğum felci erken tanı zamanında etkin tedavi ve iyi takiple başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Tedavi başarısında hasta-aile ve hekim uyumu son derece önemlidir.