Dirsek Bölgesi Kırıkları
Dirsek eklemini ön kol kemiklerinin üst uç kısımları ile kol kemiğinin alt ucu oluşturmaktadır. Bu yapılarda meydana gelen kırıklar genellikle eklem içi kırıklar olduğundan tedavileri zordur.
Erişkinlerde genellikle yüksekten düşme, trafik kazaları ve direkt travma sonucu meydana gelmekle birlikte yaşlı hastalarda kemik erimesi nedeniyle daha düşük enerjili travmalar sonucu meydana gelmektedir. Çocuklarda ise düşme sonucu görülürler.
Dirsekte değişik tiplerde kırıklar meydana gelebilir.
Hastalarda tüm kırıklarda olan yakınmalar gibi ani ağrı, hassasiyet, şişlik ve hareket kısıtlılığı yanında dirsek ekleminde şekil bozuklukları görülür.
Doktorunuza başvurduğunuzda öncelikle bir damar ve sinir hasarı olup olmadığına bakılacaktır.
Tedavi kırığın yerine ve derecesine göre planlanır. Kaymamış veya bazı çok az kaymış kırıklarda 3-5 hafta tam veya yarım alçı uygulaması yeterli olabilmektedir. Bu süre içinde zaman zaman kontrol röntgenleri ile kırığın kayıp kaymadığının kontrolü gerekebilir.
Kırıkta kayma olmuşsa kırığı yerleştirmek gerekir. Bazen yerleştirme işlemi cerrahiye gerek kalmadan elle yapılabilir. Bu işlemin genel anestezi altında yapılması idealdir. Ancak kaymış dirsek kırıklarının çoğu cerrahi gerektirir.