Çocuklarda İçe Basma
Çocukluk çağındaki hastaların ortopedi doktorlarına sıklıkla ayak problemleri ile ilgili başvuruda bulundukları gözlemlenmiştir.
Birçok kişinin ayakları düz veya dışa dönüktür. Bazı çocuklarda ise içe dönüklük vardır. İçe basma demek düz karşıya bakması gereken ayakların içeri doğru bakmasıdır. Çok yaygın bir durumdur. Yürürken ve koşarken oraklama olur ve içe basma daha da belirginleşir.
İçe basma terimi sıklıkla düz tabanlık ile anlamsal olarak karışabilmektedir. Çocuklarda yürüme esnasında içe basma olarak tanımlanan durum; çocuğun ayaklarının diz veya gövdeye göre içeri dönüş olarak basıyor olmasıdır. Ayağın iç tarafına basarak yürümesi ise düz tabanlık olarak adlandırılmaktadır.
İçe basarak yürüme özelliği normal olarak belirli yaş gruplarında da görülebilmektedir. Özellikle kız çocuklarında içe basarak yürüme daha sık görülmektedir. Kız çocuklarında içeri basarak yürüme durumu genellikle 3 yaşlarında başlayarak 5 yaşlarına kadar artarak devam ettiği gözlemlenmiştir. Çocuk 10 yaşlarına geldiğinde ise bu durum pek çok çocukta kendiliğinden düzelmektedir.
Bu normal gelişim süreci ile patolojik durumların ayırt edilmesi gerekir.
Aile bireylerinde benzer bir durum olup bunun altında bir rahatsızlığın yatıyor olması, tek taraflı içe basma ve hiç düzelme olmadan yaş ilerledikçe ilerlemesi gibi durumlarda bir ortopedi doktorunun değerlendirmesi gerekmektedir.
İçe basmaya sebep olan durumlar;
● Kaval kemiğinde içe dönüklük, doğum sonrasında bu kemiğin dışa dönme hareketini tam yapmamasından oluşur. 1 yaşına kadar pek çok çocukta bu durum düzelir. Bu çocukları özel cihaz, alçı veya operasyon gibi bir tedaviye ihtiyaçları yoktur, zamanla düzelir. Genellikle 4 yaş altında düzelme olur. Eğer bu durum 8-10 yaşına kadar devam ederse o zaman tekrar değerlendirilmesi gerekir. Bu durumun düzeltilmesi (ameliyatla) gerekebilir. Eğer 10 yaşında tibia kemiğinin açısı istenen düzeyde değilse ileride erken yaşta ciddi kireçlenme olayları oluşur, bundan dolayı tedavisi gereklidir.
● Uyluk kemiğinde içe dönüklük; özellikle 5-6 yaşındaki çocuklarda fark edilen bir durumdur. Niye olduğu tam olarak bilinmemektedir. Özel ayakkabılar ve cihazlarla düzelme sağlanamaz. Genellikle 8-10 yaşında düzelir. Bu yaşta ve aşırı dönüklüğü olanlarda çocuğun tekrar değerlendirilip özel film çekilerek ameliyatı gerekli olabilir.
● Düz tabanlık bu çocuklarda dengesi daha iyi sağlamak için içe basarak görülür. Genellikle 5 yaşında düzelir. Tabanlık kullanımı denge sorunu yaşayan ve ağrı problemi olan çocuklarda şikayetleri ortadan kaldırmaya yönelik olarak kullanılır. Tabanlıklar düzeltici değil şikayetleri ortadan kaldırmaya yöneliktir.
● Ayak ön kısmında dönüklük Bebeğin anne karnındaki pozisyonunun devamıdır. Doğumdan itibaren olan bir olaydır. Her 10 vakadan 9’u zamanla düzelir, bundan dolayı aile fark etmez ve doktora gelmez. 2-3 aydan sonra hala düzelmeyen ayaklarda aile fark ederek doktora gelir. Bu dönemde germe egzersizleri tavsiye edilir. 6 ay sonra bu dönmenin aşırı olduğu ve ayağın sert olduğu durumlarda alçı, özel cihaz veya ayakkabı önerilebilir.
● X bacak ve O bacak deformitesi: bu durumlar genellikle çocuk büyüdükçe düzelir. Tedaviye gerek yoktur. 5 yaş üstünde devam ediyorsa tekrar değerlendirilmelidir.
Her hastanın farklı özellikler taşıyacağı bilinmelidir. Tedavi gereksinimi ve planını doktorunuz yapacaktır.