Çocuklarda emekleme döneminden itibaren düşme ve çarpma gibi kazalardan sonra oluşan kırıklara karşı her zaman dikkat edilmelidir. Özellikle yaz aylarında oyun parkları ve havuz kenarında çocuk travmalarının sayısı artar. Bu travmalar yumuşak doku zedelenmesi, kırık ve çıkıklar oluşabilir. Ancak bazen çocuklarda düşme ya da çarpma olmaksızın özellikle koldan ebeveynlerin veya çocuk bakıcılarının çekmesi sonucunda çıkık ve basit burkulmalar da görülebilir.

Çocuk kemiğinin erişkin kemiğinden farklılıkları çocuklarda oluşan kırıkları da özellikli kılar. Çocuk kemiğinin daha elastik olması ve büyüme çekirdeklerinin açık olması çocuklarda görülen kırıkların takip ve tedavisi açısından önemlidir. Bu kırıklar arasında “yeşil ağaç kırıkları” daha çok görülür. Yeşil ağaç kırıklarında, çocuk kemiklerinde daha kalın ve kemikleri örten “periost” adlı zar sağlam kalır. El bileği, kol, ön kol, köprücük kemiği ve ayak bileği kırıkları da çocuklarda sık görülen kırıklara örnektir.

Çocuklarda düşme ve çarpma sonucu oluşan zedelenmeleri basit yumuşak doku zedelenmesi olarak düşünmemek gerekir. Özellikle çocuklarda düşmeden ya da çarpmadan etkilenen bölgede şişlik, morarma ve hareket kısıtlılığı varsa mutlaka ortopedi uzmanına başvurulmalıdır. Çocuklarda görülen kırıkların büyük bir çoğunluğu ameliyatsız yöntemle tedavi edilebilir. Kemiklerin yeniden şekillenme yeteneği sayesinde çocuklarda oluşan bu kırıkların çoğunluğu doğru tedavi edilmişse sorunsuz iyileşebilir. Ancak, çocuklarda kemiğin büyüme çekirdeğine uzanan veya büyüme çekirdeğini direkt veya dolaylı olarak etkileyen kırıklar, ileride büyümenin duraklamasına ve uzunluk farkına yol açabilir. Doktorunuz sizi bu konuda bilgilendirecektir.